فنی توئین

PHENYTOIN SODIUM

موارد مصرف:

فنیتوئین در کنترل تمامانواع صرع به غیر از حملات صرع کوچک،درد عصب سه قلو، حمله مداوم صرعی،آریتمی قلبی و نیز برای تسریع در التیامزخمها (بصورت موضعی) بکار میرود.

فارماکینتیک:

جذب خوراکی اشکالمختلف فنیتوئین آهسته و متغیر است.جذب فنیتوئین در تزریق داخل عضلانیغیر قابل پیشبینی است و مقداری از دارودر عضله رسوب میکند. به همین دلیل اینروش تجویز توصیه نمیشود. در کبدمتابولیزه شده و از طریق ادرار دفعمیشود. متابولیسم این دارو وابسته بهمقدار داروی مصرفی بوده و اشباعپذیراست. نیمه عمر این دارو بطور متوسط 24ساعت است.

مکانیسم:

این دارو در غلظتهایدرمانی با انسداد کانالهای سدیم و مهارایجاد پتانسیلهای عمل تکراری اثر ضدتشنج خود را اعمال میکند. فنیتوئینهمچنین آزاد شدن سروتونین ونوراپینفرین را مهار کرده و بر غلظتسایر واسطههای عصبی تأثیر میگذارد.

موارد منع مصرف:

در صورت وجودپورفیری، اختلالات بافت هدایتی قلب،برادی کاردی سینوسی، بلوکسینوسی ـدهلیزی، بلوک قلبی درجه 2 و 3، سندرماستوک ـ آدامز نباید مصرف شود.

هشدار:

1 ـ در صورت مقدار مصرفزیاد دارو، ممکن است متابولیسم کبدیاشباع شود و غلظت پلاسمایی دارو ازمحدوده درمانی فراتر رفته و سمیت بروزکند. 2 ـ در صورت وجود نارسایی کبدی، کمیفشار خون یا نارسایی قلبی باید با احتیاطمصرف شود. 3 ـ این دارو ممکن است غلظت پلاسماییکلسیم را کاهش داده و در نتیجه،راشیتیسم و استئومالاسی بروز کند. 4 ـ تزریق وریدی فنی توئین با سرعتبیش از 50 میلیگرم در دقیقه ممکن استمنجر به کلاپس قلبی ـ عروقی همراه باآریتمی، کمی فشار خون، تضعیف CNSوتغییراتی در عملکرد تنفسی (ازجمله توقفتنفسی) گردد.

عوارض:

تهوع، استفراغ، اغتشاششعور، سرگیجه، سردرد، رعشه،عصبانیت، بیخوابی، ندرتا دیسکینزی،نوروپاتی محیطی، عدم تعادل، اختلال درتکلم، حرکات مداوم و غیرارادی چشم بهعقب و جلو، تاری دید، بثورات جلدی،بزرگ شدن ترکیب صورت، پرمویی، آکنه،تب و هپاتیت، اریتم مولتی فرم، نکروزپوست، لنفادنوپاتی و هیپرتروفی لثهها ازعوارض جانبی دارو هستند.

نکات:

1 ـ از قطع ناگهانیمصرف این دارو اجتناب میشود. 2 ـ در نارسایی کبدی مقدار مصرف داروکاهش یابد. 3 ـ به منظور کاهش تحریک گوارشیمیتوان دارو را با غذا یا شیر مصرف کرد. 4 ـ رعایت بهداشت دندانها و مراجعه منظمبه دندانپزشک، تا حدی از حساس شدن،خونریزی و بزرگ شدن لثهها جلوگیریمیکند. 5 ـ مصرف فنیتوئین در دوران بارداری،موجب افزایش خطر خونریزی کشنده در24 ساعت اول تولد در نوزاد میگردد. باتجویز ویتامین K قبل از زایمان به مادر وبه نوزاد در موقع تولد، میتوان این خطر راکاهش داد. 6 ـ تجویز دارو از راه تزریق داخلعضلانی توصیه نمیشود. 7 ـ توصیه میشود که فنیتوئین سدیمتزریقی به مایعات حجیم تزریقی وریدیاضافه نشود یا با سایر داروها مخلوطنگردد چون ممکن است رسوب نماید. 8 ـ از نشت دارو به بافتهای اطراف رگاجتناب شود زیرا خاصیت قلیاییفنیتوئین زیاد بوده و به بافت آسیبمیرساند.

میزان مصرف:

خوراکی: بزرگسالان: ابتدا mg/kg/day 3-4 یاmg/day 150-300 بصورت یکجا یا در دومقدار منقسم مصرف میشود که درصورت نیاز به mg/day 300-400 و یاحداکثر 600mg/day افزایش مییابد. کودکان: در کودکان mg/kg/day 5-8 دریک یا دو مقدار منقسم و حداکثر 300 میلیگرم تجویز میشود. تزریقی: بزرگسالان: انفوزیون یا تزریق آهستهداخل وریدی برای کنترل صرع مداوم، بهمیزان 15mg/kg (سرعت تزریق بیش از50mg/min نباشد) توصیه میشود. مقدارمصرف نگهدارنده 100 میلی گرم که هر8ـ6 ساعت تجویز میگردد. کودکان: میزان تجویز اولیه 15mg/kgمیباشد.

تداخل داروئی:

این دارو غلظتپلاسمایی کلونازپام، کاربامازپین ووالپروات را کاهش و غلظت پلاسماییفنوباربیتال را افزایش میدهد. گاهی اوقاتنیز غلظت پلاسمایی اتوسوکسیمید وپریمیدون را کم میکند. اسید استیلسالیسیلک، داروهای ضد باکتریایی شاملکلرامفنیکل، سیکلوسرین، ایزونیازید،کوتریموکسازول و مترونیدازول و نیزفلوکستین، دیلتیازم، نیفدیپین و سایمتیدینغلظت پلاسمایی فنیتوئین را زیاد میکنند.این دارو متابولیسم وارفارین را کاهشمیدهد که احتمالا اثر ضد انعقادی آنکاهش مییابد. داروهای ضد افسردگی وضد جنون با کاهش آستانه تشنج، با اثرضد تشنجی این دارو مقابله میکنند.فنیتوئین غلظت پلاسمایی داروهای ضدافسردگی سه حلقهای را کاهش میدهد.متابولیسم سیکلوسپورین توسطفنیتوئین تسریع شده و در نتیجه غلظتپلاسمایی آن کاهش مییابد. فنیتوئینمتابولیسم داروهای ضدبارداری خوراکیرا افزایش و در نتیجه اثر آنها را کاهشمیدهد.

اشکال:

Capsule: 50 mg, 100 mg Injection: 250 mg/ 5 ml Suspension:30 mg/ 5 ml Topical Cream: 1%