کلرکین

CHLOROQUINE

موارد مصرف:

این دارو بهتنهایی برایدرمان مالاریای خفیف که اغلب ناشی ازپلاسمودیوم ویواکس و در مواردی ناشیاز پلاسمودیوم اوال و پلاسمودیوممالاریه میباشد و نیز برای پیشگیری ازابتلای به این بیماری در مناطقی کهپلاسمودیوم فالسیپارم مقاوم به کلروکینگزارش شده است، مصرف میشود.مصرف این دارو برای درمان مالاریایناشی از پلاسمودیوم فالسیپارم بهدلیلگستردگی مقاومت انگل بهدارو توصیهنمیشود. کلروکین همچنین در درمانآرتریت روماتوئید و لوپوس اریتماتوزمصرف میشود.

فارماکینتیک:

این دارو از راه خوراکیکاملا جذب میشود، اما سرعت جذب آنمتغیر است. پس از جذب در اغلب بافتهایبدن توزیع مییابد. غلظت سرمی دارو 3/5ساعت پس از مصرف خوراکی بهاوج خودمیرسد. نیمهعمر دارو 2ـ1 ماه است. دفعدارو عمدتا کلیوی و خیلی آهسته است،بهطوری که تا ماهها بعد از قطع مصرفدارو، همچنان در ادرار بیمار قابل ردیابیاست. اسیدی کردن ادرار سرعت دفع دارورا افزایش میدهد.

مکانیسم:

مکانیسم اثر دقیق این داروشناخته نشده است، اما بهتوانایی داروبرای پیوند یافتن به DNA ارتباط دادهمیشود. اثر ضدروماتوئیدی دارو نیزبهفعالیت خفیف کاهشدهندگی ایمنینسبت داده میشود.

موارد منع مصرف:

هشدار:

1 ـ کلروکین در موارد زیر بایدبااحتیاط فراوان مصرف شود: عیب کار کبد، عیب کار کلیه، پسوریازیس،اختلالات نورولوژیک، میاستنی گراو،اختلالات حاد معدی ـ رودهای، کمبودG6PD و اختلالات شدید خونی. 2 ـ معاینان پزشکی و عصبی ـ عضلانی وهمچنین انجام آزمون شمارش تام خوندر طول درمان با این دارو ممکن استضروری باشد.

عوارض:

اختلالات معدی ـ رودهای،سردرد، تشنج، اختلالات بینایی، بیرنگشدن مو یا ریزش آن و واکنشهای پوستیبا مصرف این دارو گزارش شده است. تداخلهای داروئی: داروهای آنتیاسیدجذب کلروکین را کاهش میدهند. کلروکیناثر داروهای ضدصرع را کاهش میدهد.کلروکین احتمالا موجب افزایش غلظتپلاسمایی دیگوکسین میشوند. کلروکینغلظت پلاسمایی سیکلوسپورین و درنتیجه احتمال بروز مسمومیت بااین دارورا افزایش میدهد. کلروکین ممکن استعلائم میاستنی گراو را تشدید کنند و درنتیجه اثرات داروهای نئوستیگمین وپیریدوستیگمین را کاهش دهند. سایمتیدینمتابولیسم کلروکین را کاهش و غلظتپلاسمایی آن را افزایش میدهد. مصرفهمزمان کلروکین با واکسن هاری ممکناست بر پاسخ بدن نسبت بهواکسن موثرباشد.

نکات:

1 ـ برای پیشگیری ازابتلا به مالاریا بهتر است از یک هفته قبل ازسفر بهمناطق آلوده مصرف کلروکین راآغاز کرد و حداقل تا 4 هفته پس از بازگشتاز آن مناطق ادامه داد. در صورتی که فردیک سال پس از بازگشت از مناطق آلوده(بهویژه طی 3 ماه اول) دچار هرنوعکسالت شود، باید بهپزشک مراجعه کند،زیرا خطر ابتلای بهمالاریا وجود دارد. 2 ـ به منظور کاهش تحریک احتمالیگوارشی، بهتر است دارو با غذا یا شیرمصرف شود. 3 ـ بیش از مقدار تجویز شده، نبایدمصرف شود. 4 ـ دوره درمان با این دارو باید کاملشود. 5 ـ مراجعه منظم به پزشک برای بررسیمشکلات خونی، ضعف عضلانی و معایناتچشم پزشکی ضروری است. 6 ـ در صورت بروز تاری دید یا هر اختلالدیگر، باید احتیاط نمود.

میزان مصرف:

بزرگسالان: مقدار مصرف کلروکین دردرمان مالاریا یک مقدار اولیه 600میلیگرم است که 8ـ6 ساعت بعد با 300میلیگرم در یک نوبت ادامه مییابد و پساز آن نیز بهمقدار mg/day 300 برای 2 روزمصرف میشود. مقدار مصرف کلروکینبرای پیشگیری از ابتلای بهمالاریا 300میلیگرم یکبار در هفته است. مقدارمصرف کلروکین برای درمان آرتریتروماتوئید و لوپوس اریتماتوز mg/day 150تا حداکثر mg/kg/day 2/5 است. کودکان: در درمان مالاریا، یک مقدار اولیهmg/kg 10 مصرف میشود که 8ـ6 ساعتبعد بامصرف mg/kg 5 در یک نوبت ادامهمییابد و پس از آن بهمقدار mg/kg/day 5 برای2 روز مصرف میشود. مقدار مصرفکلروکین برای پیشگیری از ابتلایبهمالاریا، 300 میلیگرم یکبار در هفتهاست. در درمان آرتریت روماتوئید، مقدارمصرف mg/kg/day 3 میباشد.

تداخل داروئی:

اشکال:

Coated Tablet : 150 mg (as Phosphate) Syrup : 50 mg/ml (as Sulfate)